Gratis bèta-richting studeren?

(geplaatst in NRC 9 juni 2012)

Een opmerkelijk column van Rosanne Hertzberger in NRC Opinie & Debat 2 juni 2012. Hierin pleit zij, naast gratis studie voor bètarichtingen, voor een langstudeerboete vanaf het eerste jaar dat wordt besteed aan overbodige alfastudierichtingen. Een unverfroren étatistische tekst, waarin mensen slechts instrumenten zijn om het staatsbelang te dienen. Goed om, in een tijd waarin de nadelen van het neoliberale kapitalisme zo zichtbaar worden, erop attent te worden gemaakt dat doorslaan naar de andere kant ook niet is aan te raden!

Zelf ben ik enigszins ervaringsdeskundige. Na het behalen van het Mulo-diploma heb ik mij, weliswaar geheel op eigen kosten, in de avonduren met een nuttige studie bekwaamd om het gezin te kunnen onderhouden. Nu ben ik vader van twee kunststudie-kiezende kinderen, terwijl er één na een nuttige studie inmiddels werkt. En raad eens? Juist die laatste is inmiddels teleurgesteld en gaat alsnog een kunststudie volgen. De wereld wordt een bouwfysicus armer!

Ik vrees dat het van overheidswege mensen dwingen tot bètastudies, door de toegang tot de alfastudies af te sluiten, in de toekomst alleen maar méér teleurgestelde ooms oplevert, die op staatskosten hebben gestudeerd en halverwege hun carrière omvallen. Niet doen! Als bedrijven bèta-opgeleide mensen nodig hebben, kunnen ze zelf de portemonnee trekken en extra beurzen toekennen, en zorg vooral voor een plezierige werkomgeving. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heeft het bedrijfsleven succesvol ICT-ers en accountants opgeleid, die tevoren met veel plezier zijn afgestudeerd in de antropologie, sociale geografie, biologie of geschiedenis. Toen hebben ze bewezen dat ze zich heel goed zonder staatsbemoeienis kunnen redden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *