Nederlanders werken bijna 300 uur per jaar minder dan de Denen, meldt D66. Dat zijn ruim 8 36-urige werkweken minder – veel meer vakantie dan ik ooit in een jaar heb gehad. Dat kan niet kloppen, en het klopt dus ook niet.
Kamerlid Wouter Koolmees gebruikt in het paper dat D66 op zijn site publiceert OESO cijfers over de jaren 1980-1996. Inmiddels zijn we 16 jaar verder. Bovendien vermeldt Koolmees niet dat de OESO waarschuwt dat die cijfers niet geschikt zijn voor onderlinge vergelijkingen van de gemiddeld gewerkte uren, de cijfers van Nederland en Italië hebben alleen betrekking op werkers in loondienst, in de andere landen zijn ook zelfstandigen meegeteld, die veelal veel langere werkweken maken. Bovendien zijn in de gemiddelden ook de deeltijdwerkers meegenomen.
In Economisch Statistische Berichten 8 april 2005 publiceert E. Schulte Nordholt Hoeveel uren werken we in Nederland? Nederland blijkt op Denemarken na de hoogste arbeidsparticipatie van de EU-landen te hebben. Dat de gemiddelde werkweek in Nederland de laagste is, komt omdat Nederland 45,2% deeltijdwerkers kent, in Zweden en Denemarken is dat ruim 20%. Het aantal gewerkte weken is in Nederland ongeveer gelijk aan dat van Denemarken en Finland.
Om het gemiddeld aantal uren per werkweek omhoog te krijgen moeten meer deeltijd werkende vrouwen terug naar het aanrecht, en moeten mannen hun papa-dag inleveren. Dat beleid is met de bezuiniging op de kinderopvang al overtuigend ingezet. Ik voorzie binnenkort een coalitieregering waarin CU en D66 zitting hebben, met de SGP als gedoogpartner.
geplaatst in NRC Opinie 21 mei 2012