Splinterakkoord

Nu we het begrotingsakkoord op ons in hebben kunnen laten werken, kunnen we tot een conclusie komen. Ik geloof er niets van dat het mogelijk is binnen een paar dagen een pakket maatregelen te verzinnen dat een evenwichtig, verstandig beleid oplevert, én door een groot deel van Nederland wordt gedragen.

Vier partijen naast de VVD, die elk op minder dan 10% van de kiezers kunnen rekenen, hebben hun programmapunten uitgeruild. Wij krijgen straks te maken met een serie beleidsmaatregelen waar meer dan 90% van de Nederlanders niet voor zou kiezen. Dat is geen feest van de democratie, zoals één van de politici het noemde. Dat is achterkamertjespolitiek in optima forma. Geen lenteakkoord, maar een splinterakkoord!

De meest democratische maatregel om nu het begrotingstekort voor 2013 te dekken is een verhoging van de belastingen op inkomens. Bij een te dekken tekort van € 12 mld. betekent dat een verhoging van alle tarieven van 9%. Iedereen draagt dan naar evenredigheid bij aan het tekort, met de progressiviteit naar draagkracht, zoals we die in het belastingstelsel hebben ingebakken.

Want vergis je niet, elke bezuiniging, óók als die hervorming wordt genoemd, leidt er toe dat een deel van onze landgenoten meer dan anderen moet inleveren aan inkomen, of aan noodzakelijke zorg- of dienstverlening.

Met een tijdelijke crisis-opslag op de inkomensbelastingen creeer je tijd om tot goed doordacht beleid te komen. Nadat politieke partijen eerst de kiezers over hun plannen hebben laten oordelen. Dát zou pas een feest van de democratie zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *