De woningmarkt (3)

Woon flexibel, leg je geld niet vast in een woning

Particulieren manoeuvreren zich in een onhandige positie door vermogen in een eigen woning vast te leggen. De vastgelopen woningmarkt maakt dat nu maar al te duidelijk. Het is verstandiger je geld zo te besteden, dat je flexibel op veranderende levensomstandigheden kunt reageren. Bedrijven hebben dat allang in de gaten en zijn op grote schaal overgegaan op lease van kapitaalgoederen.

Bij aankoop van een woning sluit je een hypothecaire lening af met een aflossingsperiode van 20-30 jaar. Bijna niemand woont zolang in dezelfde woning. Verschillende levensfasen, single, samenleven met partner, gezin met kinderen, kinderen de deur uit, bejaard, ze vragen allemaal om een ander soort woning. Tussendoor verhuis je door ontwikkelingen in je beroepscarrière allicht nog eens een paar keer naar een andere plaats.

Wil je makkelijk kunnen reageren op veranderingen in je leven, dan is kopen van een eigen woning ongeveer het laatste wat je moet doen. Je moet huren! Een maand opzegtermijn en weg ben je naar een andere plaats en een andere woning. Er is één probleem: in de plaats waar je moet woning moet wel de geschikte woning voor je beschikbaar zijn. Een overheid die het eigen woningbezit aanmoedigt, dient de economie niet. De keus of men wil huren of kopen moeten mensen vrij kunnen maken, daarbij passen overheidsmaatregelen die een goede huurmarkt bevorderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *